Live vanuit Gran Canaria: de Perrera’s

Status: Afgerond

We zijn in Gran Canaria een week lang meegelopen met Sylvia, eigenaresse van Happy Dog Maspalomas. Ons eerste project! Alles was dus aftasten (en alles was spannend).
Maar Sylvia kent inmiddels de weg; 30 jaar geleden is zij in Spanje komen wonen en wat is begonnen met een hobby is inmiddels sinds 7 jaar uitgegroeid tot een bedrijf genaamd Happy Dog Maspalomas.

Happy Dog Maspalomas probeert er op alle mogelijke manieren voor te zorgen zoveel mogelijk honden uit de verschrikkelijke situaties te krijgen hier op het eiland. En wij hielpen mee!
Wat één van de verdrietige ‘oplossingen’ in Spanje is, zijn de zogeheten perrera’s. Wat je je kunt voorstellen bij het horen van de betekenis een perrera; een doding station, is dat het niet leuk gaat zijn wat je daar aantreft. Maar neem van mij aan: Het is erger.

Hier worden honden van de straat, of honden die zijn afgedankt door hun baasje, in gedumpt. In dit eindstation wachten zij op de dood. De gemeente bepaalt wanneer zij welke honden afmaken.  Verplicht bij iedere gemeente is om de honden er een aantal weken te houden omdat de honden last minute nog kunnen worden geadopteerd, of is het een weggelopen hond en komt het baasje de hond nog halen.
Sommige honden zitten maanden- (soms zelfs jaren)lang opgesloten in kleine hokjes van 1 bij 1m. 24 uur per dag, in hun eigen uitwerpselen en zonder enige vorm van aandacht of verzorging.
Andere perrera’s stoppen alle honden in grote gezamenlijke verblijven waardoor er gevechten ontstaan. Met alle gevolgen van dien: De zwakkeren overleven het niet. In de volgende ochtend bij het openen worden deze door de verzorgers (dood of zwaar toegetakeld) uit het verblijf verwijderd. Ook wordt niet alle informatie naar buiten gebracht over wat er zich in de perrera’s afspeelt. Dit willen veel gemeente’s niet.
Kortom: het is in en in verdrietig en frustrerend. Maar dit is hier de dagelijkse realiteit.

En dan ineens sta je oog in oog met deze arme honden, wetende wat ze te wachten staat en God mag weten wat ze al hebben meegemaakt.. Samen met Sylvia hebben we in de week dat we er waren 5 honden uit verschillende perrera’s kunnen halen. Hier werden zij voorzien van medische hulp, hier zijn ze gesocialiseerd en is ervoor gezorgd dat zij weer zin kregen in het leven.
Na dit proces gaat de zoektocht naar hun foreverhome van start. Voor 3 van deze 5 lieve hondjes is inmddels een happy home gevonden! Een fantastisch resultaat!
Er wordt met name geplaatst in Nederland, waar een groepje vrijwilligers van HDM aan de slag is om de huisbezoeken en screenings van de adoptanten te doen. Zo is HDM verzekert van een goede toekomst voor hun liefhebbende honden. Want wat zijn deze hondjes stuk voor stuk dankbaar.
Bijzonder om dit mee te maken en dit maakt nog duidelijker waardoor TrashPuppies moet doen wat we doen! Wij moeten deze fantastisch organisaties zoveel mogelijk (en meer nog) steunen!

Happy Dog Maspalomas is geheel afhankelijk van steun en donaties om alles te kunnen bekostigen zoals o.a. voer, medicijnen, dierenartsen, electriciteit, water, ongedierte bestrijding, onderhoud van de opvang, vervoer, het reisklaar maken van de honden enz enz.
Steun svp ook en ga naar http://www.happydogmaspalomas.com/